Tomatplantor - Odling



Hur du odlar tomater hemma


Tomater behöver en varm och skyddad plats, t ex mot södervägg, balkong - helst i söderläge, i växthus eller uterum. Ju tidigare man planterar ju tidigare skörd, men nattemperaturen är ofta för låg för odling utomhus under maj och på vissa ställen även i början av juni. Tomatplantan klarar inte frost och minusgrader. En riktlinje för att vara på säkra sidan är att prognosen inte ska visa mindre än plus 3 grader. Om man vill starta tidigare så kan man ha plantan i en hink som man kan lyfta in under natten eller ha plantorna i  ett växthus där man sätter in en värmefläkt om det blir risk för minusgrader. Fiberduk, gärna i dubbla lager eller bubbelplast kan skydda från tillfälligt låg temperatur. Vissa sorter behöver växthus eller uterum där nattemperaturen inte går ner för mycket, annars spricker frukterna.


Om man har plantorna i ett isolerat uterum så kan man i princip starta odlingen så fort det är ljust nog, i februari. Där kan problemet i stället blir att det blir för varmt. För att pollenet i blomman inte ska skadas så ska temperaturen hålla sig mellan 10 och 30 grader. Det är alltså viktigt att kunna vädra tillräckligt under varma dagar. Om du inte kan det, så är gurka bättre att odla, den tål högre temperaturer.


Man kan ha tomatplantor inomhus tills frostrisken är över, men bara i söderfönster och den kan bli lång och ranglig inomhus, eftersom det ofta är väl varmt i förhållande till mängden ljus som plantan får.


Om ni odlar potatis, så sätt tomatplantorna så långt som möjligt från potatisen, annars kan potatisbladmöglet lätt smitta tomatplantan.

 

Man kan odla plantan direkt i jorden, i en jordsäck eller i en 10 literskruka eller hink. Ju mindre kruka desto oftare måste man vattna. Om jorden inte är gödslad redan så bör man gödsla vid plantering, hur mycket brukar stå på gödselmedlet man köper. Man kan också täcka med gräsklipp eller vattna med nässelvatten.


Gödsla eller lägg på nytt gräsklipp en gång i månaden.


Om plantan står inomhus eller i ett uterum där det inte finns humlor och blomflugor behöver man skaka blomklasarna lätt för att blommorna ska befruktas.


Om man är bortrest några dagar kan man sticka ner en upp och nervänd PET-flaska med vatten i jorden.


Tomaterna som inte hinner mogna på plantan kan man plocka av innan det blir frost och låta mogna fram inomhus. Trick för att få tomaterna att mogna är att toppa plantan, se nedan, att lägga in en övermogen banan, som avger etylen som får andra frukter att mogna eller att låta bli att vattna så att plantan utsätts för torka en dag. 


Uppbindningstomater

Plantan behöver stöd, om det är en sort för uppbindning. Det fungerar med en tjock tråd, som man snurrar lite löst runt stammen, ca ett varv per 5 blad. Plantan kan bli 2-3 meter lång. I bladvecken kommer små skott, tjuvskott, och de ska tas bort, för tjuvskottet blir en ny topp om det får växa ut, och rotsystemet kan högst försörja två-tre toppar. Om man odlar hemma är det oftast lättast att ha en topp, men särskilt körsbärstomater kan man testa att ha två toppar på..


När plantan är 1, 5 meter så ta bort de 3-4 äldsta bladen nederst på plantan om de är gamla och gulnade. Sådana blad tar mer näring än de ger. Det sägs att tomaterna mognar fram snabbare när man tar bort gamla blad. Man bör ta bort blad så att man har ca 15-18 stora blad på plantan hela tiden.   

I mitten augusti bör man ta bort översta toppen på plantan, för de blommor som kommer sedan hinner inte bli tomater. Det tar 10 veckor minst från blomning till mogen tomat.


Busktomater och ampeltomater

Dessa sorter klarar sig utan uppbindning men höga sorter kan behöva stöd av en pinne eller käpp. De ska inte tjuvas. Plantan är lättskött och är dekorativ men ger ofta mindre skörd jämfört med uppbundna sorter.